Blogopmaak

Happy-Healthy-New Year-Challenge

antoinette • nov. 30, 2021

9 tips zodat veranderingen wel werken


Happy-Healthy-New Year-Challenge
 
9 tips zodat veranderingen wel werken


2022 staat alweer (bijna) voor de deur. Een nieuw jaar boordevol nieuwe kansen. Welk goed voornemen heb jij voor het komende jaar? Heb je ook altijd moeite met volhouden? Wil je dit keer een uitdaging aan die je wél volhoudt? Meld je dan aan bij mij en ik help je je doel te bereiken. Om samen fit, energieker en strakker het Nieuwe Jaar in te gaan.

Goede voornemens volhouden, hoe doe je dat?


Ieder jaar staan dezelfde doelen in de
top 4 van goede voornemens
1. Afvallen
2. Meer bewegen
3. Minder suiker eten
4. Minder stress


Naast deze goede voornemens zie je veel varianten van challenges: jaren geleden begon het met de “Ice Bucket Challenge”. Dikke pret als je getagd werd om ook mee te doen. Hilarische foto’s en filmpjes van mensen die een emmer ijskoud over zich heen kregen. Weet jij nog wat eigenlijk de boodschap van deze challenge was? (minder hilarisch: geld inzamelen voor onderzoek naar de spierziekte ALS). En zo zijn er talloze challenges, van ‘Stoptober’ (samen 28 dagen niet roken), de ’30 dagen plank challenge’ tot de ’31 dagen geen alcohol challenge’, etc.


Waarom houden sommige mensen het niet vol, starten ze vol goede moede en enthousiasme en haken ze na een week alweer af?  Wetenschapper B.J. Fogg ontdekte dat drie punten belangrijk zijn bij gedragsverandering: 
1. Motivatie: ben je gemotiveerd genoeg en komt de motivatie vanuit jezelf?
2. Uitvoerbaarheid: kun je het gewenste (nieuwe) gedrag makkelijk uitvoeren?
3. Steun: word je eraan herinnerd het gewenst (nieuwe) gedrag te vertonen?


Vaak kunnen een paar kleine veranderingen een groot verschil maken als het gaat om voeding en fitheid. Mijn naam is Antoinette, ik ben 53 jaar en sinds mijn jeugd ben ik altijd bezig geweest met sport en beweging, mijn grote passie. In het verleden heb ik mij niet altijd vitaal gevoeld, o.a. als gevolg van een zwangerschap, een (chronische) colitis ulcerosa, stress op het werk en een burn-out. Door schade en schande ben ik zelf wijzer geworden. Verandering van leef- en eetstijl deed wonderen, acceptatie en berusting ook. Motivatie is weliswaar heel belangrijk, kennis en goede hulp (lees: coaching) ook. Ik heb mijn levensstijl aangepast en sindsdien ben ik mij steeds energieker en sterker gaan voelen. Dit gevoel gun ik iedereen. Meld je aan bij Fit met Antoinette en ik help je je doelen voor het nieuwe jaar en de nieuwe, fitte jij, te realiseren.


Uit ervaring kan ik zeggen dat het wél werkt, zo’n challenge. Ik heb aan meerdere challenges meegedaan, nieuwsgierig als ik was hoe het mij zou vergaan. Zou ik het volhouden, zou ik mijn doel bereiken, welke inzichten zou het mij opleveren, zou ik na de challenge weer terugvallen?  Zo deed ik o.a. mee aan de 30 Dagen Happy New You Challenge van Herbalife en ook de 8 weken challenge van Droog Trainen Academy. Niet alleen is het ontzettend gaaf om op een positieve manier te werken aan de fitste versie van jezelf, het resultaat is blijvend. Je krijgt handvaten mee om het gewenste gedrag aan te leren én vol te houden.


Graag deel ik de opgedane kennis en ervaring met jou. Met de Happy-Healthy-New Year-Challenge daag ik je uit de beste, fitste versie van jezelf te worden. En help ik je graag, hoe je met onderstaande tips jouw challenge gaat volhouden. Als je eenmaal de finish bereikt hebt, voel je je voldaan, fitter dan voorheen.     

Dankzij mijn kennis en ervaring kan ik je als fitcoach een uitgebalanceerd totaalpakket bieden:

  •  jou bewust maken van je keuzes op het gebied van voeding;
  • jou d.m.v. powerwalk work-outs in beweging brengen, in een tempo en met technieken die bij jou passen;
  • ontspanning en pijnbestrijding d.m.v. (sport)massage.

Een unieke combinatie waarmee ik je kan helpen om helemaal in balans te komen als het gaat om voeding, vitaliteit en mindset.


Doe je mee? Ik geef je alvast de volgende tips!

1.     Focus

Tijdens een challenge ben je gedurende een duidelijke afgebakend tijd, in sporttermen ook wel start en finish genoemd, bezig met een bepaalde focus. Wat helpt is bijvoorbeeld werken met een afstreepkalender, maak voor je zelf duidelijk welke stappen je al gezet hebt in jouw challenge. Vaak doe je mee in een (online) omgeving waarin ook bekende meedoen. Afhaken is dan natuurlijk niet aan de orde.

 

2.     KISS: keep it simple and stupid

Maak je doel duidelijk voor jezelf (en voor je omgeving) en houd het zo simpel mogelijk. Misschien wil je het liefst de hele wereld veranderen, maar probeer niet 101 dingen anders te gaan doen. Kies voor een duidelijk doel of een paar heldere speerpunten. Bewaar die andere dingen dan lekker voor je volgende challenge 😊 Wel kun je natuurlijk naast je hoofddoel een aantal mini-challenges inbouwen, denk bijv. aan minimaal 10.000 stappen op een dag of het sportmomentje van de dag, of een suikervrije dag. Verzin het maar!

 

Maak je doel ook meetbaar voor jezelf. Wanneer vind je dat je geslaagd bent? Als je de challenge 30 dagen hebt volgehouden? Als je 20 x de trap op je werk op kunt lopen met 2 vingers in je neus, als je je droomgewicht hebt bereikt? Als je weer in je lievelingsbroek past? Wanneer is het klaar? Fit zijn is een mooie waarde, maar het betekent voor iedereen iets anders.


3.     Je staat er niet alleen voor!

Natuurlijk doe je het omdat je het zelf wilt, immers alleen als je intrinsiek gemotiveerd bent ga je de challenge volhouden. Uiteraard sta ik voor jou klaar en geef ik je handvaten voor je voornemens. Je mag me om hulp en advies vragen en ik support jou door dik en dun. Bij elke challenge kun je ook wel andere mensen vinden die ‘in hetzelfde schuitje vinden’. Praat er maar eens over in je omgeving, er is altijd wel iemand die met de ene of andere uitdaging bezig is.  Om hulp vragen doen we vaak liever niet. Wat zijn we immers sterk en onafhankelijk. Maar dat is jammer, dus heb je hulp nodig, durf te vragen! En hoe leuk is als anderen jou helpen met een goede tip, ervaring of lekker recept?

 

4.     Elke nieuwe dag is een nieuwe kans

We kennen het allemaal wel, dat we ons toch even een dag er niet toe kunnen zetten om met een challenge bezig te zijn. Te druk met werk, het regent buiten, een feestje in het weekend. Het kan zomaar gebeuren dat je een work-out vergeet of dat je je tijdens het etentje hebt laten gaan. Het belangrijkste is dat jij de je volgende dag weer weet te herpakken. Een keer afwijken van je challenge betekent niet dat je meteen de handdoek in de ring hoef te gooien, maar je moet van je ‘foutje bedankt’ geen nieuwe gewoonte maken. Een dipje is ok, maar dan weer dooooorrr!

 

5.     Verzin een leuke eindbeloning

Als je je challenge volbracht hebt, mag je sowieso al trots zijn op jezelf. Dat alleen al bezorgt je een shot aan gelukshormoontjes 😊 Dus denk bij een leuke eindbeloning niet gelijk aan een doos donuts, maar bedenk waar jij blij van wordt? Een mooi boek, een shopmiddag, een dagje sauna? Benader jezelf positief en werk naar iets toe dat je je zelf graag cadeau willen doen en dan ga je er helemaal voor.

 

6.     Stapje voor stapje

Neem de tijd. Probeer niet van alles tegelijk anders te doen. Minder roken, minder alcohol, minder zitten, meer bewegen, minder zout. Dat is bij elkaar een hele lijst. Doe het stapje voor stapje zodat niet alles heel veel moeite kost. Volgens het Japanse principe van Kaizen: elke dag een kleine verandering zorgt voor effect op termijn. En wees trots wanneer je een stapje, hoe klein ook, hebt gezet in de goede richting. Alle kleine stapjes bij elkaar zorgen voor een enorme verandering.

 

7.     Laad jezelf op in de Natuur

De natuur is een eindeloze bron van leven. Alles in de natuur groeit, bloeit, en bereikt zijn bestemming, wat er ook gebeurt. Indien niet dit jaar, dan wel volgend jaar. Vruchten laten los, vallen, om vervolgens weer te ontkiemen. Wandelen door de natuur is om heel veel redenen goed. Je hoofd leeg maken, volop genieten van het hier en nu, en luisteren naar de stilte of juist naar het gezag van de vogels. Ook dat is een stukje geluk, een stukje nieuwe energie.

 

8.     Neem op tijd rust

In een prestatiemaatschappij waarin we leven, moeten we van alles (van onszelf?) en hebben we vaak veel rollen. Als moeder, vader, dochter, vriend, buurman, echtgenoot, werkneemster etc. We moeten de hele dag van alles. Voor elkaar. Het is belangrijk om ook even tijd voor jezelf in te bouwen en te doen (of laten) wat jij wilt. Op tijd naar bed gaan, op tijd je rust of ontspanning pakken. Ontspanning is een must voor zowel je lijf als je geest. Probeer dat ‘moeten’ eens om te buigen naar mogen. Dan sta je weer uitgerust en goed gemutst op!

 

9.     Beweeg

Breng beweging in je dag. Wij Nederlands zijn Europees kampioen stilzitten. Probeer elke dag iets meer te bewegen dan de vorige dag. Bewegen maakt een mens gelukkig, omdat er dan meer dopamine wordt aangemaakt, het gelukshormoon. Er is vast wel iets wat je leuk vindt: wandelen, fietsen, yoga, zwemmen, in de tuin bezig zijn. Het hoeft niet gelijk uren te duren, elke dag een paar extra beweegmomentjes geeft je vleugels!

 

Ben jij benieuwd naar de Happy-Healthy-New Year-Challenge? Ik help je graag met thema’s als gezonde voeding, meer bewegen, afvallen (of aankomen), spierkracht, slapen, stress verlagen.  Vraag een gratis intake aan! .

 

door Antoinette 23 feb., 2024
Je eet gezond, beweegt (meer) maar toch lukt het niet om af te vallen. Hoe kan dat?
door Antoinette 08 nov., 2023
Laat mij jou helpen je rug weer los te maken!
door Antoinette 09 nov., 2022
Loop jij soms even vast in je werk of in je leven? Krijg positieve energie door creativiteit ...
door Antoinette 10 sep., 2022
Geslaagde en gezellige nascholingsdag van de Powerwalkclub
door Antointte 29 aug., 2022
Weg met die vakantiekilo’s!
door Antoinette 22 mei, 2022
Buiten de lijntjes kleuren Sta jij je zelf toe om gewoontes te doorbreken en je leven met kleur te vullen ? 
door Antoinette 09 jan., 2022
Mijn tip: het beste dieet is geen dieet!
door Antoinette 15 nov., 2021
Kom jij ook in beweging?
door Antoinette 02 nov., 2021
Coaching is -laten- groeien 
door Antoinette 11 okt., 2021
Wie zoet is krijgt lekkers… Ik hou van de herfst. Wakker worden met koude, mistige ochtenden. De bomen kleuren alweer geel en rood. Prachtig! Afgelopen weekend voelde als een tweede lente met de zon en heerlijke temperaturen overdag. Dat nodigt uit om lange herfstwandelingen of fietstochten te maken. En dan na zo’n inspannende activiteit, lekker een grote mok thee of warme koffie met iets lekkers. Iets lekkers? Sinterklaas is nog niet in het land, maar hoe lang liggen de pepernoten alweer in de winkelschappen? Gevulde speculaas, roomboter amandelstaven. Te lekker gewoon. Ja, alles leuk en wel, maar is al dat suikergoed nou wel zo goed voor jou? Zoetigheid werkt verslavend Alcohol en sigaretten, dat is toch pas verslavend? Van een beetje suikergoed ga je toch niet dood? Welnu, de impact van suiker op je lijf en je mindset wordt nog wel eens onderschat. Misschien word je helemaal blij van chocola, gebak, speculaas en vind je het ook heel erg gezellig, dat lekkers bij je thee of koffie. Geeft het jou een gevoel van ‘even genieten’, een stukje zorgeloosheid, even de remmen los? Wat is het wat je werkelijk zoekt? Ben jij zo iemand die met veel gemak veel ballen in de lucht weet te houden? Altijd druk, druk, druk met wat moet, en klaar staan voor een ander? Ben je iemand die echt op wilskracht draait, en alles wat je echt wilt, voor elkaar krijgt? Ok, alles behalve dat stukje snoepen dat? Neem je je zelf steeds voor om nou echt eens minder te snaaien, en begin je elke maandag opnieuw? Valt het tegen, omdat je het gevoel hebt dat je best wat lekkers hebt verdiend voor al dat werken en zorgen? Vermoeiend en demotiverend is dat, herkenbaar? Je zou denken dat je van die suikers wel veel meer energie zou krijgen. Ja, heel even is dat ook zo! Producten die veel suikers bevatten (en een hoge glycaemische index hebben), zorgen voor een snelle opname in je bloed en snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Daarna krijg je een grote dip. En weer behoefte aan nieuwe energie. En wat doe je dan? Pak je weer lekkere dingen met suikers? En zo kom je in een spiraal terecht waar je niet snel uit komt. Voor je het in de gaten hebt, ben je de hele tijd bezig met eten. En misschien is dat niet het enige. Je houdt alsmaar honger, je kent weinig verzadiging en daarnaast krijg je ook nog enorme moodswings. Je humeur kan als een blad aan de boom veranderen, gaat er suiker in, dan voel je je top (je gelukshormonen serotonine en dopamine schieten omhoog). Kom je suiker tekort, dan word je prikkelbaar. Dat stukje geluk wat je zoekt, zit dat nou echt in die speculaas of chocola? Of is er een andere manier om dat geluk te voelen? Je zult versteld staan, wat een ommetje in de buitenlucht met je doet. Of een bezoekje aan je vriendin, een mooi boek lezen of een fietstocht door de natuur. Als het geluk is wat je zoekt, geborgenheid, of veiligheid, dan zijn er andere middelen om daar aan te werken. Hoe weet ik dan waar al die suikers in zitten? Als ik klanten begeleid, begin ik na de intake gelijk met een stukje huiswerk: houd gedurende een aantal dagen al je eten en drinken bij in de gratis voedingsapp van het Voedingscentrum. Zo creëer je een eerste stap naar bewustwording. Dan zie je wat je allemaal op een dag naar binnen werkt. Aan macronutriënten, oftewel, koolhydraten, eiwitten en vetten. Wat heb jij eigenlijk nodig op een dag? Een tweede stap is op ontdekkingsreis gaan in de supermarkt. Verdiep je maar eens in de etiketten en probeer de verschillen te ontdekken tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Geloof je nou echt alles wat de producten in de schappen je tegemoet schreeuwen: “Gezond”, “Beste keus”? Pak de ingrediëntenlijst maar eens onder de loep en kijk naar het eerste ingrediënt dat je vermeld ziet staan. Als eerste voorbeeld nemen we een zakje Stroopwafel Kruidn oten van de Kruidvat. Dat ziet er onweerstaanbaar uit. Wat is het eerste ingrediënt wat je op de ingrediëntenlijst ziet? Juist, suiker. Het staat ook met een reden met stip op no.1: als je vervolgens kijkt naar de voedingswaarde per 100 gram, zie je dat er van de 100 gram, 70 gram koolhydraten in zit, waarvan suikers 47 gram. In dit geval kun je er van uitgaan dat het om toegevoegde suikers gaat en niet om natuurlijke suikers. Wat is suiker eigenlijk en waarom is te veel suiker niet goed voor ons? Suiker is een zoete stof die tot de koolhydraten behoort en van nature voorkomt in onder andere fruit, groente en melk. Suiker uit suikerbiet en suikerriet wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd. In 1 gram suiker zitten 4 kilocalorieën. Er zijn twee soorten suiker: monosacchariden en disachariden. Fructose, glucose en galactose zijn vormen van monosacchariden. Sacharose, lactose, maltose en trehalose zijn de meest bekende disachariden. Je lichaam heeft koolhydraten nodig. Maar dan wel in de zin van, goede voeding en niet perse zoete vulling. Bij goede voeding heb je gauw al een aantal voordelen te pakken, bij suikers juist het tegenovergestelde: ✔Gezonde darmen Je buik wordt van een heleboel zaken ongelukkig, en suiker is daar ongetwijfeld eentje van. Suikervrij of minder suiker eten betekent een minder opgeblazen gevoel in je buik. Gezonde darmen betekenen een positieve communicatie tussen je darmen en je brein > je kunt je juist zonder suikers heel gelukkig gaan voelen! ✔Gezonder gebit Te veel suiker eten kan je gebit op lange termijn beschadigen. ✔Hormonale balans Suikervrij eten of minders suikers nuttigen betekent, dat je minder van het hormoon insuline aanmaakt. Dit is het hormoon dat je produceert wanneer je koolhydraten (en dan vooral snelle koolhydraten) eet. Tel daarbij het voordeel dat je een stabielere gemoedstoestand krijgt. Je raakt minder snel van slag. ✔Schoonheid van binnenuit Suikervrij eten of minders suikers nuttigen betekent dat je huid rustiger wordt en minder oneffenheden vertoont. 30-Dagen-suikervrij-Challenge Durf jij het aan om in november of zelfs in december een 30-dagen-suikervrij-challenge aan te gaan? Wat bereik jij daarmee? Geen handboeien om en je hoeft niet mee in de zak van Piet als je het geen 30 dagen volhoudt. Maar wat ik wel wil, is jou informeren en inspireren om je bewuster te maken van je suikerverbruik en na deze challenge alvast minder suikers te eten. Dat je leert, suikers te herkennen op etiketten en daar betere keuzes voor jezelf in kunt maken. Wat kun je ermee winnen? Alles op het gebied van jouw gezondheid. En ik heb uiteraard nog een verrassing in petto, maar die verklap ik nog even niet. Deze suikervrije challenge is geen koolhydraatarm dieet. Wel ga je ontdekken wat verschillende groepen van koolhydraten doen met je lichaam. Daarnaast is het belangrijk om je niet enkel blind te staren op de koolhydraten in je voeding. Voeding is namelijk meer dan een som van macronutriënten dus vind ik het belangrijk om een holistische aanpak te hanteren. Weet wat je eet, dat is de echte uitdaging achter deze challenge!
Meer posts
Share by: