Als je overgewicht of misschien wel obesitas hebt, dan bestaat de kans dat je daar niet zo blij mee bent. Misschien heb je een negatief zelfbeeld of ben je verdrietig, voel je schaamte, krijg je vaak kritiek vanuit je omgeving.
Maar misschien ben jij wel dik tevreden. Mooi zo! Is dat voor jou reden om de boel de boel te laten? Oftewel, om verder niets aan je overgewicht of obesitas te doen? We weten natuurlijk allemaal dat overgewicht nadelig is voor je gezondheid. Behalve risico’s op hart en vaatziekten, is de kans op diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk reëel aanwezig. Ben je nog steeds dik tevreden? Of voel je je aangesproken?
Wat maakt die extra kilo’s gevaarlijk en wat zijn precies de risico’s? Lees verder, ik heb namelijk een hele leuke eye-opener voor jou!
Te dik of te dun, dat is soms #VETlastig.
Prof.dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog bij Interne Geneeskunde in het Erasmus MC en Mariette Boon, internist in opleiding, schreven het boek “VET belangrijk”. Deze dames weten alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Dat is gelukkig ook mogelijk. Toen ik hun boek las, dacht ik, dit zou iedereen die bezig is met ‘gezond leven’ moeten lezen, van zorgprofessional tot mensen met overgewicht. Er is nog zo veel te leren als het gaat om lichaamsvet. In hun boek schrijven de dames, wat het nut is van ons vetweefsel, hoe dat werkt, hoe je vet kunt verbranden, wat er gebeurt als we dikker worden, waarom bruin vet gunstig is en waarom weinig calorieën zelfs averechts werken.
Dat vet niet zomaar een hoopje blubber is, wordt wel duidelijk in dit boek. Vetweefsel is een slim en cruciaal onderdeel van je lichaam. Het maakt (wel 600!!) hormonen, communiceert met je hersenen en levert energie. Hoewel je zonder vet niet zou kunnen leven, bestaan er over dit orgaan (ja, vet is een orgaan) veel vooroordelen en onwetendheid. In dit verhelderende en onderhoudende boek Vet belangrijk behandelen dr. Mariëtte Boon en prof. dr. Liesbeth van Rossum de laatste wetenschappelijke inzichten over vet en (over)gewicht en brengen de vele factoren in kaart die hierop van invloed zijn: van slaap tot stress en van erfelijke aanleg tot medicijngebruik en talloze andere verborgen dikmakers.
Als leefstijlcoach ben ik natuurlijk geneigd om het motto “gezonde voeding en voldoende beweging”
als uitgangspunt te nemen voor een leefstijl coaching traject. Als er echter sprake is van obesitas, kunnen er vaak achterliggende oorzaken een reden vormen, dat het niet lukt om met gezonde voeding en voldoende beweging alleen af te vallen.
Wat weet jij eigenlijk van lichaamsvet?
Wat doet te veel of te weinig lichaamsvet met je? Test jouw kennis in de online quiz en krijg meteen antwoord van specialiste in vetstofwisseling Mariette Boon:
Ok. Jij bent dus dik tevreden. Dat vind ik op zich heel positief. Niet afvallen is namelijk ook een optie. Het is goed om kritisch te zijn op jezelf, maar zonde om té kritisch te zijn. Echter, als jouw lichaamsgewicht je gezondheid beperkt, is het goed om er iets aan te doen.
Er is in de afgelopen periode meer steun gekomen voor dikke mensen. Ondanks dat Body Positivity een positieve ontwikkeling heeft gebracht (het idee dat alle lichamen goed zijn en gezien mogen worden), heeft tevreden zijn met jezelf, niet alleen te maken met of je dik, dun, kort, lang of gespierd bent. Niet iedere Nederlander met overgewicht of obesitas is ontevreden. Omgekeerd kun je ook best heel slank zijn en heel erg ontevreden.
Wanneer spreken we eigenlijk van overgewicht?
Hoe kun je zelf bepalen of je overgewicht hebt? Je kunt dat berekenen m.b.v. je BMI. Je berekent hoe je gewicht zich verhoudt tot je lichaamslengte. Wanneer je te veel weeg voor je lengte is er sprake van overgewicht. De formule daarvoor is Gewicht (kg) /(Lengte (m) * Lengte (m))
Is je BMI het enige wat telt?
Nee, het is ook belangrijk om je buikomvang bij de berekening te betrekken. Er is sprake van obesitas bij een BMI van meer dan 30 én
- Een buikomvang boven de 88 cm voor vrouwen
- Een buikomvang boven de 102 cm voor mannen
Mensen die dik tevreden zijn met zichzelf, zullen niet snel geneigd zijn iets te veranderen. Ontkenning kan een goede oplossing in de weg staan. Mocht je wél actie ondernemen dan raad ik je van harte aan om het boek VET belangrijk te lezen. Het geeft je vergaande inzichten. En ook als je denkt dat niets jou meer kan helpen, dan kunnen de schrijfsters van dit boek jou in veel gevallen zeker verder helpen in hun obesitaskliniek.
Ook wanneer je enigszins overgewicht hebt en nieuwsgierig bent wat je er aan kunt doen, informeer dan eens wat een leefstijlcoach voor jou kan betekenen. Een leefstijlcoach kijkt samen met jou naar zaken als oorzaak, gewoontes, omgevingsfactoren, stressfactoren, slapen en herstel. Kortom naar veel aspecten die kunnen bijdragen aan overgewicht en gaat met jou op onderzoek uit.
Doe je zelf dit boek cadeau! VET mooi geschreven, heel makkelijk en begrijpelijk om te lezen en je wordt er zo veel wijzer van!