Wie zoet is krijgt lekkers…
Antoinette • 11 oktober 2021
Doe jij mee aan de 30-Dagen-suikervrij-challenge?
Wie zoet is krijgt lekkers…
Deze suikervrije challenge is geen koolhydraatarm dieet. Wel ga je ontdekken wat verschillende groepen van koolhydraten doen met je lichaam. Daarnaast is het belangrijk om je niet enkel blind te staren op de koolhydraten in je voeding. Voeding is namelijk meer dan een som van macronutriënten dus vind ik het belangrijk om een holistische aanpak te hanteren.
Ik hou van de herfst. Wakker worden met koude, mistige ochtenden. De bomen kleuren alweer geel en rood. Prachtig! Afgelopen weekend voelde als een tweede lente met de zon en heerlijke temperaturen overdag. Dat nodigt uit om lange herfstwandelingen of fietstochten te maken. En dan na zo’n inspannende activiteit, lekker een grote mok thee of warme koffie met iets lekkers. Iets lekkers?
Sinterklaas is nog niet in het land, maar hoe lang liggen de pepernoten alweer in de winkelschappen? Gevulde speculaas, roomboter amandelstaven. Te lekker gewoon. Ja, alles leuk en wel, maar is al dat suikergoed nou wel zo goed voor jou?
Zoetigheid werkt verslavend
Alcohol en sigaretten, dat is toch pas verslavend? Van een beetje suikergoed ga je toch niet dood? Welnu, de impact van suiker op je lijf en je mindset wordt nog wel eens onderschat. Misschien word je helemaal blij van chocola, gebak, speculaas en vind je het ook heel erg gezellig, dat lekkers bij je thee of koffie. Geeft het jou een gevoel van ‘even genieten’, een stukje zorgeloosheid, even de remmen los?
Wat is het wat je werkelijk zoekt?
Ben jij zo iemand die met veel gemak veel ballen in de lucht weet te houden? Altijd druk, druk, druk met wat moet, en klaar staan voor een ander? Ben je iemand die echt op wilskracht draait, en alles wat je echt wilt, voor elkaar krijgt? Ok, alles behalve dat stukje snoepen dat? Neem je je zelf steeds voor om nou echt eens minder te snaaien, en begin je elke maandag opnieuw? Valt het tegen, omdat je het gevoel hebt dat je best wat lekkers hebt verdiend voor al dat werken en zorgen? Vermoeiend en demotiverend is dat, herkenbaar?
Je zou denken dat je van die suikers wel veel meer energie zou krijgen. Ja, heel even is dat ook zo! Producten die veel suikers bevatten (en een hoge glycaemische index hebben), zorgen voor een snelle opname in je bloed en snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Daarna krijg je een grote dip. En weer behoefte aan nieuwe energie. En wat doe je dan? Pak je weer lekkere dingen met suikers? En zo kom je in een spiraal terecht waar je niet snel uit komt. Voor je het in de gaten hebt, ben je de hele tijd bezig met eten. En misschien is dat niet het enige. Je houdt alsmaar honger, je kent weinig verzadiging en daarnaast krijg je ook nog enorme moodswings. Je humeur kan als een blad aan de boom veranderen, gaat er suiker in, dan voel je je top (je gelukshormonen serotonine en dopamine schieten omhoog). Kom je suiker tekort, dan word je prikkelbaar.
Dat stukje geluk wat je zoekt, zit dat nou echt in die speculaas of chocola? Of is er een andere manier om dat geluk te voelen? Je zult versteld staan, wat een ommetje in de buitenlucht met je doet. Of een bezoekje aan je vriendin, een mooi boek lezen of een fietstocht door de natuur. Als het geluk is wat je zoekt, geborgenheid, of veiligheid, dan zijn er andere middelen om daar aan te werken.
Hoe weet ik dan waar al die suikers in zitten?
Als ik klanten begeleid, begin ik na de intake gelijk met een stukje huiswerk: houd gedurende een aantal dagen al je eten en drinken bij in de gratis voedingsapp van het Voedingscentrum. Zo creëer je een eerste stap naar bewustwording. Dan zie je wat je allemaal op een dag naar binnen werkt. Aan macronutriënten, oftewel, koolhydraten, eiwitten en vetten. Wat heb jij eigenlijk nodig op een dag?
Een tweede stap is op ontdekkingsreis gaan in de supermarkt. Verdiep je maar eens in de etiketten en probeer de verschillen te ontdekken tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Geloof je nou echt alles wat de producten in de schappen je tegemoet schreeuwen: “Gezond”, “Beste keus”? Pak de ingrediëntenlijst maar eens onder de loep en kijk naar het eerste ingrediënt dat je vermeld ziet staan.
Als eerste voorbeeld nemen we een zakje Stroopwafel Kruidnoten van de Kruidvat. Dat ziet er onweerstaanbaar uit. Wat is het eerste ingrediënt wat je op de ingrediëntenlijst ziet? Juist, suiker. Het staat ook met een reden met stip op no.1: als je vervolgens kijkt naar de voedingswaarde per 100 gram, zie je dat er van de 100 gram, 70 gram koolhydraten in zit, waarvan suikers 47 gram. In dit geval kun je er van uitgaan dat het om toegevoegde suikers gaat en niet om natuurlijke suikers.
Wat is suiker eigenlijk en waarom is te veel suiker niet goed voor ons?
Suiker is een zoete stof die tot de koolhydraten behoort en van nature voorkomt in onder andere fruit, groente en melk. Suiker uit suikerbiet en suikerriet wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd. In 1 gram suiker zitten 4 kilocalorieën. Er zijn twee soorten suiker: monosacchariden en disachariden. Fructose, glucose en galactose zijn vormen van monosacchariden. Sacharose, lactose, maltose en trehalose zijn de meest bekende disachariden.
Je lichaam heeft koolhydraten nodig. Maar dan wel in de zin van, goede voeding en niet perse zoete vulling. Bij goede voeding heb je gauw al een aantal voordelen te pakken, bij suikers juist het tegenovergestelde:
✔Gezonde darmen
Je buik wordt van een heleboel zaken ongelukkig, en suiker is daar ongetwijfeld eentje van. Suikervrij of minder suiker eten betekent een minder opgeblazen gevoel in je buik. Gezonde darmen betekenen een positieve communicatie tussen je darmen en je brein > je kunt je juist zonder suikers heel gelukkig gaan voelen!
✔Gezonder gebit
Te veel suiker eten kan je gebit op lange termijn beschadigen.
✔Hormonale balans
Suikervrij eten of minders suikers nuttigen betekent, dat je minder van het hormoon insuline aanmaakt. Dit is het hormoon dat je produceert wanneer je koolhydraten (en dan vooral snelle koolhydraten) eet. Tel daarbij het voordeel dat je een stabielere gemoedstoestand krijgt. Je raakt minder snel van slag.
✔Schoonheid van binnenuit
Suikervrij eten of minders suikers nuttigen betekent dat je huid rustiger wordt en minder oneffenheden vertoont.
30-Dagen-suikervrij-Challenge
Durf jij het aan om in november of zelfs in december een 30-dagen-suikervrij-challenge aan te gaan? Wat bereik jij daarmee? Geen handboeien om en je hoeft niet mee in de zak van Piet als je het geen 30 dagen volhoudt. Maar wat ik wel wil, is jou informeren en inspireren om je bewuster te maken van je suikerverbruik en na deze challenge alvast minder suikers te eten. Dat je leert, suikers te herkennen op etiketten en daar betere keuzes voor jezelf in kunt maken. Wat kun je ermee winnen? Alles op het gebied van jouw gezondheid. En ik heb uiteraard nog een verrassing in petto, maar die verklap ik nog even niet.
Deze suikervrije challenge is geen koolhydraatarm dieet. Wel ga je ontdekken wat verschillende groepen van koolhydraten doen met je lichaam. Daarnaast is het belangrijk om je niet enkel blind te staren op de koolhydraten in je voeding. Voeding is namelijk meer dan een som van macronutriënten dus vind ik het belangrijk om een holistische aanpak te hanteren.
Weet wat je eet, dat is de echte uitdaging achter deze challenge!